Skip to content

Hvor stor bliver en minigris? Vokser de til fuld størrelse?

  • by

Har du overvejet at adoptere en kælegris, og er du usikker på, om det overhovedet er en god ide? Jamen, så er du kommet til det rigtige sted. I denne artikel giver jeg dig alle de nødvendige informationer, som du skal bruge til at træffe den rette beslutning.

Nogle af de ting som jeg vil komme ind på i denne artikel er: Vokser minigrise til fuld størrelse?, er en minigris en race i sig selv?, og hvad er størrelsen på en fuldt udvokset minigris? Disse spørgsmål er blot nogle få af de emner som denne artikel vil handle om, så hæng på til slutningen af denne artikel hvis du vil vide mere. Lad os ikke spilde mere plads, og bare komme direkte til sagen.

Vær dog opmærksom på, at de præcise mål kan variere inden for hver race, så de angivne størrelser og vægte er omtrentlige gennemsnit.

GriseraceStørrelse (højde)Vægt
Vietnamese Potbelly35-50 cm43-68 kg
Miniature Pig30-40 cm20-30 kg
American Mini Pig35-50 cm45-68 kg
African Pygmy Hog50-60 cm35-50 kg
Yucatan Miniature Pig30-40 cm20-45 kg
KuneKune (New Zealand)60-75 cm60-90 kg
Denne tabel indeholder generelle estimater baseret på gennemsnitlige størrelser og vægte. Det er vigtigt at notere, at der kan forekomme variation inden for hver race, og oplysningerne kan ændre sig over tid eller afhængigt af specifikke opdrætsforhold.

Vokser mini grise til fuld størrelse?

Der er mange forskellige racer af grise i dag, som betegnes og sælges som “minigrise”, som f.eks. Juliana, Pot bellied og Kunekune grise. Du skal dog vide, at selvom grisene er meget små til at starte med, så vokser de alligevel med tiden, selv hvis du vælger den mindste race. Grunden til det er, at disse grise har en tendens til at vokse sig større med tiden, så du bør forberede dig på, at kunne give disse grise et godt sted at bo, når de vokser sig større.

En normal minigris i fuldt udvokset størrelse kan veje mellem 23 og 68 kg og nå en højde på op til 50 cm. Det svarer ca. stil størrelsen på en mellemstor hund, blot en hel del tungere.

Er minigrise en race?

Findes der en bestemt minigris-race? Det korte svar er nej. Der findes faktisk ikke én speciel race, som er anses for at være en mini eller tekop race. Der findes godt nok små størrelser af grise, men at anskaffe sig en minigris kan have alvorlige konsekvenser. De fleste griseracer, som er små af størrelse, har en kortere levetid, og du vil højst sandsynlig skulle bruge flere penge på at dække disse grises medicinske behov.

Efterspørgslen og populariteten af minigrise er steget betydeligt meget de seneste par år, men findes minigrisen overhovedet naturligt? Selvom mange ikke ved det, så bliver betegnelsen “minigris” brugt af avlere til at beskrive alle mulige slags grise, som er små i størrelsen. Der bliver brugt mange forskellige betegnelser om disse grise, som f.eks. lomme-grise (pocketpigs), tekop-grise og mikro-grise.

Du skal vide, at disse minigrise ikke er deciderede racer, men nærmere et produkt af mange forskellige variationer af racer, som er blevet avlet selektivt for at opnå en gris, som er mindre i størrelse. Disse typer af grise har for det meste behov for en nøje udvalgt kost.

I avlsprocessen vælger avleren ofte at benytte en slags baby gris, som de ved kan have nogle genetiske problemer, hvilket ikke er godt for noget dyr. I de fleste tilfælde har disse mini grise ofte vejrtræknings problemer, som de ender med at dø af. Andre avls-teknikker som bruges, er at underernære grisene, hvilket medfører at grisens indre organer vokser samtidigt med at knoglerne bliver svagere.

Resultatet af dette bliver, at disse minigrise højst sandsynligt får svage knogler og deformiteter.

Det er derfor enormt vigtigt at finde en etisk avler, der opdrætter sunde minigrise.

Hvad er størrelsen på en fuldt udvokset minigris?

Baseret på data fra the American Mini Pig Association, kan en normal minigris i fuldt udvokset størrelse veje mellem 23 og 68 kg og nå en højde på op til 50 cm. Dette betyder at disse grise over tid kan øge deres vægt betydeligt, og at de kan blive næsten lige så høje som er border collie. Grise der vejer under 160 kg anses for at være en type af minigris.

Hvis du vælger en helt almindelig gård gris som din tekop gris, så må du forvente at din gris vil vokse sig meget tungere, og op til 3 gange dens oprindelige højde. Vægten på en fuldt udvokset hungris kan nå op på mere end 320 kg, og vægten på en fuldt udvokset hangris kan nå helt op på 450 kg. Derfor skal du være yderst forsigtig med hvad du vælger at adoptere, for det er meget muligt, at din mini gris overhovedet ikke kan være i en tekop.

Derudover skal du også være opmærksom på, at ligesom mennesker, så vokser forskellige grise til forskellige størrelser. Det kan skyldes den type mad, som grisen spiser til dagligt. Selv hvis du prøvede at give to forskellige grise præcis den samme mad, så ville de højst sandsynligt vokse i forskellig hastighed være forskellige i størrelse.

Der findes bogstaveligt talt ingen, som kan give dig præcise tal på, hvor stor, høj eller tung din minigris vil blive i fremtiden. Der findes simpelthen for mange faktorer, som du skal tage i betragtning, hvis du skal kunne give en forudsigelse om din minigris’ fremtidige sundhedstilstand. Du skal huske at de fleste grise har det med at vokse sig større i løbet af et år eller to. Så hvis du har brug for at din gris er meget lille, så har du faktisk ikke brug for en minigris, men nok nærmere et marsvin.

Hvordan giver jeg min minigris et godt sted at bo?

Grise er ekstremt nysgerrige dyr, som er meget interesserede i deres omgivelser, og de elsker at bo steder, hvor de kan bevæge sig omkring og hvor de kan bruge deres snuder til at rode i ting. Der findes bestemt hundelegetøj, som er decideret farligt for minigrise, fordi de vil ødelægge og spise legetøjet. Der er mange andre ting, som du har i dit hus, som grisen også vil gå efter.

Hvis grisen ikke får mulighed for at gøre de ting, som en gris gør naturligt, så vil de med tiden komme til at kede sig. Når det sker, vil de gå i gang med at gøre noget ved denne kedsomhed. Din minigris vil bide din sofa i stykker, rode dine skabe igennem, og vælte din møbler omkuld. Det bedste sted for din mini gris er derfor udenfor, hvor den kan udforske sine omgivelser for sig selv.

Når du holder din mini gris udenfor, skal du sørge for at lave et sikkert opholdssted for den, da grise ikke kan tåle særligt høje eller særligt lave temperaturer. De fleste mennesker ved ikke, at grise ikke kan svede. Derudover er de meget modtagelige for parasitter og insektbid, og ligesom mennesker kan de også blive solskoldede, hvis de er i solen for længe.

Det bedste levested for en gris, er et sted med en mudderpøl, da det giver en masse fordele for en gris. En af fordelene ved en mudderpøl er, at det giver grisen mulighed for at køle kroppen ned, specielt på varme dage. En mudderpøl giver også grisen mulighed for at beskytte sig mod forskellige typer af insekter, fordi insektet automatisk hænger fast i mudderet. Desuden fungerer mudderet også som hudcreme og solcreme for grisenes hud.

Hvilket foder skal min minigris have?

Grise kategoriseret som et altædende dyr, og de har derfor brug for en balanceret kost med mineraler, vitaminer, fibre, kulhydrater og proteiner. De fleste dyrefoderforretninger sælger foderblandinger til minigrise, som giver den rette ernæringsmæssige blanding til din gris.

Alligevel kan disse blandinger være svære at finde. Og desuden, så er det foder som din kælegris skal have, ikke det samme som en bondegårds gris skal have.

De fleste mini grise skal have en bred variation af frisk frugt og grøntsager i deres daglige kost. De kan også spise noget af vores menneskeføde, såsom rester og skræller af mad, så længe resterne ikke er dårlige eller giftige for minigrisen. Ligesom hos mennesker, er der typer af mad, som mini grise kan få fordøjelsesproblemer af.

Selv hvis du fodrer din mini gris med frisk føde, så kan du ikke bare give den almindelig madrester, da det ikke er den ideelle føde for minigrise. Grunden er, at menneskeføde ikke garanterer det rette indhold af essentielle næringsstoffer, som en normal minigris har behov for. Den daglige kost for en minigris skal indeholde bladgrøntsager og korn, og derudover indeholde 12 procent ekstra protein.

Du kan give din minigris noget frisk frugt som belønning, for at træne god opførsel i en tidlig alder. Da minigrise er altædende, vil de højst sandsynligt forsøge at æde alt, de møder på deres vej. Dette kan være meget farligt for dem, og du har derfor to valg. Enten holder du øje med dem, så de ikke spiser noget de ikke kan tåle. Eller du holder din minigris et sted, hvor den er i sikre omgivelser, og din gris kan leve sikkert og sundt liv.