Skip to content

Coccidiose hos høns i baghaven

  • by

Siden drengene og jeg passede høns i nogle venners baghave, har vi snakket om vi en dag skulle have vores egne. Selvom jeg er dyrlæge, må jeg tilstå at min hukommelse fra kurset “fjerkræsygdomme” ligger lidt langt tilbage. Jeg synes derfor, at det gav mening af læse lidt op, og nu vil jeg dele det med dig.

Coccidiose er en sygdom, som skyldes en parasit, der kan findes i hønsehuset. Den viser sig ved symptomer som blod i afføringen, nedsat trivsel og øget dødelighed blandt hønsene. Forebyggelse af coccidiose kan opnås ved brug af et tilsætningsstof i foderet. Man kan også vaccinere mod sygdommen, men den mindste pakning af vaccinen har 500 doser. Det er lidt mange til de 5-6 høns, jeg tror vi skal have.

Det angriber kyllingens tarmslimhinde og forårsager (ofte blodig) diarré. Som følge heraf dehydrerer kyllinger, lider af underernæring og dør til sidst, hvis tilstanden ikke behandles med det samme.

Dyrlægens forklaring

Coccidiose hos høns er en protozoal sygdom, der forårsager diarré, vægttab og nedsat produktion. Det kan være dødeligt. Forebyggelse er afgørende og opnås ved brug af anticoccidialmidler eller vaccination. Diagnose stilles ved affaldsflotation for at påvise oocyster, ofte i kombination med karakteristiske nekropsifund.

Coccidiose skyldes protozoer af slægten Eimeria, der tilhører phylum Apicomplexa, og de inficerer forskellige steder i tarmen hos høns. Sygdomsforløbet er hurtigt (4-7 dage) og er kendetegnet ved parasitereplikation i værtsceller med omfattende skade på tarmens slimhinde. Coccidier hos høns er generelt værtspecifikke, og de forskellige arter inficerer specifikke dele af tarmen. Coccidiose forekommer hos høns, opdrættede fasaner og vilde fugle over hele verden.

Coccidier er næsten universelt til stede i alle hønsebrug, men klinisk sygdom opstår kun efter indtagelse af relativt store mængder sporulerede oocyster af sårbare fugle (f.eks. dem, der er immunsupprimerede og/eller har samtidig sygdom). Både klinisk inficerede og tidligere inficerede fugle udskiller oocyster med afføringen, hvilket forurener foder, støv, vand, strøelse og jord. Oocyster kan overføres via udstyr og personale (f.eks. sko), samt tilstedeværelsen af insekter (f.eks. fluer) og gnavere. Friske oocyster er ikke infektive, før de sporulerer; under optimale betingelser (70°-90°F [21°-32°C] med tilstrækkelig fugtighed og ilt) tager dette 1-2 dage. Den prepatente periode er 4-7 dage. Sporulerede oocyster kan overleve i lang tid afhængigt af miljøfaktorer. Oocyster er modstandsdygtige overfor nogle desinfektionsmidler, der normalt anvendes omkring husdyr, men de kan dræbes ved nedfrysning eller høje omgivelsestemperaturer.

Patogeniciteten af coccidiose påvirkes af værtens genetik, ernæringsmæssige faktorer, samtidige sygdomme, værtens alder og coccidiearten. Eimeria necatrix og E. tenella er de mest patogene for høns, da schizogoni forekommer i tarmens lamina propria og Lieber.

Du kan læse mere i min lærebog her…

Hvad er tegn og symptomer på coccidiose hos kyllinger?

VI lærte altid at hvis man opdagede symptomerne for sent kunne sygdommen have spredt sig meget. Det er nok svært i en stor besætning, men for de få høns vi skal have i baghaven, bliver det forhåbentlig et mindre problem. Vi skal være på udkig efter følgende tegn og symptomer, der kan pege på coccidiose:

  • Sløvhed og depression er normalt de første tegn på coccidiose. Fuglene virker simpelthen sløve, triste og en smule off
  • Tab af appetit, selvom det kan være tegn på alt muligt er udvikling af sygdom en af årsagerne. Kyllingen vil reducere sit foder- og vandforbrug markant
  • Hurtigt vægttab følger normalt tab af appetit
  • Kyllingerne kan klemme sig sammen mere end normalt og have fnuggede og pjuskede fjer og tabte vingefjer
  • Bleg kam og hud
  • Ændringer i afføringen. I starten kan fuglen have en skummende afføring, som snart vil blive til svær diarré. Blod i hønseekskrementerne er nok det mest sikre tegn på coccidiose. Blodet vil begynde at dukke op på den 4. dag efter infektionen, med de mere signifikante mængder på den 5. og 6. dag.

Kan høns komme sig efter coccidiose?

Coccidiose kan heldigvis behandles, men kun hvis man fanger det tidligt. Når du starter behandlingen, varer den normalt i omkring 7 dage, med de første forbedringer synlige efter en dag, men det kan tage helt op til en måned.

Behandlingen er med medicin, man skal have igennem en dyrlæge. …lucky me.

Ældre høns kan allerede have udviklet den naturlige immunitet, og selvom de får coccidiose, vil de blive bedre hurtigere.

Nogle gange, hvis infektionen ikke er for alvorlig, kan kyllingen endda komme sig uden nogen behandling.

Hvad er den bedste behandling for coccidiose hos kyllinger?

Behandlingen af ​​coccidiose-inficeret kylling afhænger af sværhedsgraden af ​​sygdommene, alderen på inficerede fugle og deres tilstand. Naturligvis. Den eneste effektive behandling jeg kender er med medicin og vaccination.

Jeg kan dog forstå at nogle hønseejere bruger naturlige midler til at håndtere coccidiose. De mest almindelige naturlige midler i brug er eddike, yoghurt og hvidløg. Selvom de sandsynligvis ikke vil hjælpe dig med af med coccidiose hos dine kyllinger, kan de måske forbedre immuniteten og forhindre yderligere sygdom. Det kan dog måske give en afsmag i æg og i kødet, men på den anden side, skal du jo heller spise de ting, hvis du bruger medicin.

Kan antibiotika helbrede coccidiose?

Coccidier er ikke en bakterie, så antibiotika er ikke en del af den primære behandling. Imidlertid skader coccidiose kyllingernes tarmvæg, det efterlader dem med nedsat immunitet og tilbøjelige til at udvikle sekundære infektioner.

For at kontrollere sekundær bakteriel udvikling anbefaler nogle dyrlæger at give antibiotika. Sammen med antibiotika er det en god idé at tilføje et probiotisk supplement til behandlingen for at understøtte væksten af ​​gavnlige bakterier.

Hvordan renser man hønsehuset efter coccidiose?

For at forhindre gen-infektion og endnu et sygdomsudbrud, er du nødt til at rengøre hønsehuset grundigt. Du bør fjerne alt gødning, bunddække og strøjelse fra både huset og gården.

Du kan bruge ammoniak, klor eller kalk i vandopløsning eller et stærkt desinfektionsmiddel til at rense inventaret og væggene.

Fordele og ulemper: Coccidiosevaccine til høns i baghaven

En af de mest effektive måder at forebygge coccidiose på er vaccination. De fleste typer vacciner skal gives den unge kylling inden for den første uge eller endda den første dag af deres liv. Unger er normalt meget modtagelige for coccidiose, da de stadig ikke har fuldt udviklet et immunsystem.

Vaccination giver ikke 100 % beskyttelse mod coccidiose, men er et værdifuldt værktøj til forebyggelse.

Fordele ved coccidiosevaccine:

  • Immuniteten er mere varig, end når den er naturligt udviklet
  • Lignende ydeevne til anticoccidiale lægemidler
  • Ingen risiko for antibiotika- eller behandlingsresistens

Ulemper ved coccidiosevaccine:

  • Det kan kun være effektivt mod de mest almindelige stammer, ikke dem alle
  • Da vacciner normalt produceres i store mængder, kan de være for dyre og svære at få for ejere af baghavesflokke

Kan man spise æg, hvis kyllinger har coccidiose?

Faktum er, at de fleste kyllinger har en smule restinfektion hele tiden. Mere end sandsynligt har du allerede spist æg fra den coccidiose-inficerede kylling.

Når der er et mere alvorligt tilfælde af sygdommen, vil den inficerede kylling i de fleste tilfælde holde op med at lægge æg. De, der fortsætter med at producere dem, vil lægge helt sunde æg, da coccidier ikke kan komme ind i æg.

Så æg fra kyllingen, der har coccidiose, er sikre – hvis du tilbereder dem korrekt.

Du skal dog være opmærksom på, at medicin har tilbageholdelsestid, hvor du ikke må spise hverken æg eller kød. Det skal du være opmærksom på.

Kan coccidiose smitte til mennesker?

Som jeg allerede har nævnt, er der flere typer af parasitten, der forårsager coccidiose, og hver af dem er artsspecifikke. Så hønse-coccidiosen kan ikke overføres til mennesker. Parasitterne sætter sig på dine støvler, tøj og hænder, så du skal være omhyggelig med at du ikke bringer smitten med rundt.

Har du nedsat immunforsvar eller har en kronisk tarmsygdom som Morbus Chrons eller tilsvarende, skal du dog være særligt påpasselig – men det vidste du sikker allerede.

Så altså…

Coccidiose er en protozoal sygdom, der forårsager diarré, vægttab og nedsat produktion hos høns, og den kan være dødelig – for hønen. Coccidiose er forårsaget af protozoer af slægten Eimeria, der inficerer forskellige dele af tarmen hos høns.

Sygdomsforløbet er hurtigt, og det er vigtigt at være opmærksom på symptomer som sløvhed, depression, blodig afføring og dehydrering.

For små besætninger i baghaven kan det være lettere at holde øje med og håndtere sygdommen. Det anbefales at konsultere en dyrlæge for rådgivning om forebyggelse og behandling af coccidiose hos høns.

Vi glæder os i hvert fald til at komme i gang.