Skip to content

Natten er en gammel mand – tekst og musik

  • by

Natten er en gammel mand er et digt af Halfdan Rasmussen, her sat til musik af Jesper Balslev

Natten er en gammel mand
med stjernekappe
over skuldren vandre han
ned af månens trappe.

Stander ved det sidste trin
roder i sin taske
nupper en tår månevin
af en sølv, blank flaske.

Sænker blomser en tår
af de dybblå strømme
klapper Jordens kind
og går ind i dine drømme.

Tekst af Halfdan Rasmussen, her med musik af Jesper Balslev.

Dette er et digt af den danske digter Halfdan Rasmussen. Som nævnt her under er Rasmussen kendt for sin evne til at skabe billeder med sine ord, og dette digt er ingen undtagelse. Her beskrives natten som en gammel mand, der bevæger sig gennem kosmos med en stjernekappe og månevin. Digtet fremkalder en atmosfære af ro, skønhed og drømme.

Digtet er blevet sat til musik af Jesper Balslev. Dette er ikke usædvanligt, da mange af Rasmussens digte har inspireret musikere til at komponere melodier til dem.

Digtet er en smuk skildring af natten, og det er et godt eksempel på Halfdan Rasmussens evne til at gøre hverdagslige observationer poetiske.

Mindre kendte digte

Natten er en gammel mand er et af de mindre kendte digte fra Halfdan Rasmussen, selvom det er populært i danskundervisningen. Her bruger man det til en indføring i digtes nonsens-univers, hvor teksten skal give en forståelse af, at sproget også kan bruges lyrisk.

Halfdan Rasmussen (1915-2002)

var en dansk digter kendt for både sine børnerim og sine voksne digte. Han blev født i København og voksede op i en arbejderklassefamilie, hvilket prægede hans tidlige liv og senere hans skrivning.

Nogle kendetegn ved Halfdan Rasmussens forfatterskab:

  1. Børnerim: Rasmussen er nok mest kendt i Danmark for sine børnerim, der ofte er legende, humoristiske og skæve. Disse rim blev samlet i bøger som “Børnerim” og “Flere børnerim”. Mange danske børn og voksne kan genkende og citere hans rim, som er blevet en integreret del af dansk børnekultur.
  2. Voksne digte: Ud over børnerim skrev Rasmussen også mere alvorlige digte for voksne. Mange af disse digte beskæftiger sig med sociale og politiske emner, herunder kritik af samfundsstrukturer, krig og uretfærdighed.
  3. Modstandskampen: Under Anden Verdenskrig var Rasmussen en del af den danske modstandsbevægelse mod den tyske besættelse. Denne erfaring påvirkede også hans digtning.
  4. Samarbejde med andre kunstnere: Rasmussen samarbejdede ofte med andre danske kunstnere. For eksempel arbejdede han sammen med kunstneren Ib Spang Olsen, som illustrerede mange af hans bøger.
  5. Priser og anerkendelse: Halfdan Rasmussen modtog mange priser og udmærkelser i løbet af sin karriere, herunder den prestigefyldte H.C. Andersen Medaljen for børnelitteratur.

Rasmussen har haft en varig indflydelse på dansk litteratur og kultur, og hans værker læses og elskes stadig af mange i Danmark og andre steder.